Wednesday, October 5, 2011

Οι νάρκισσοι είναι κακοί εργοδότες.

Featured_visual_3967bdc6-0de5-4855-8228-950f42320094

Η μεγάλη γνώμη που έχουν οι νάρκισσοι για τον εαυτό τους, τούς οδηγεί να μην αποτελούν καλούς επικεφαλής επιχειρήσεων ή πολιτικούς, αναφέρει νέα έρευνα.
Χαρακτηριστικά όπως η υψηλή αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση και η κυριαρχία συχνά βοηθούν τους νάρκισσους να αναρριχηθούν στην κορυφή, αλλά όταν φτάσουν εκεί, η ασχολία με τον εαυτό τους και η αυταρχικότητα παρεμβάλλονται, εξηγούν οι ερευνητές.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 150 ανθρώπους από τους οποίους ζητήθηκε να λάβουν αποφάσεις σε ομάδες των 3, έδειξε ότι ο εγωκεντρισμός των νάρκισσων εμπόδιζε την ελεύθερη και δημιουργική ανταλλαγή ιδεών, που αποτελεί σημαντικό μέρος της αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων και την επίδοση στις ομάδες.
Στην έρευνα, ζητήθηκε από κάθε ομάδα να επιλέξει έναν υποψήφιο. Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τους υποψήφιους ήταν διαθέσιμες στα 3 μέλη της ομάδας, ενώ ορισμένες σημαντικές πληροφορίες ήταν διαθέσιμες σε έναν από τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια ζητήθηκε από μέλη ομάδων να ελέγξουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους υποψήφιους και να αξιολογήσουν την ποιότητα συναλλαγής και τον επικεφαλής της ομάδας.
Αν και οι ομάδες που είχαν αρχηγούς τους περισσότερο νάρκισσους αξιολόγησαν τους επικεφαλής τους ως τους περισσότερο αποτελεσματικούς, έκαναν λάθος. Οι ομάδες με τους περισσότερο νάρκισσους επικεφαλής επέλεξαν τον χειρότερο υποψήφιο.
Η επικεφαλής της έρευνας, Barbora Nevicka, δήλωσε ότι οι νάρκισσοι-επικεφαλής είχαν πολύ αρνητική επίδραση στην επίδοσή τους. Εμπόδιζαν την επικοινωνία λόγω της αυταρχικότητας και του εγωκεντρισμού τους.
Στο χώρο εργασίας, η επικοινωνία είναι απαραίτητα για τη λήψη σωστών αποφάσεων, δήλωσε η Nevicka. Σε ομάδες εργασίας, κυβερνητικές επιτροπές, κάθε άνθρωπος συμβάλλει με τις ιδέες του. Αυτό είναι το όφελος των ομάδων και αυτό δημιουργεί ένα καλό αποτέλεσμα.
Τα ευρήματα εφαρμόζουν επίσης στην πολιτική, πρόσθεσε. Δήλωσε ότι οι νάρκισσοι είναι πολύ πειστικοί και τείνουν να επιλέγονται ως αρχηγοί. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν λάθος με βάση το πώς προβάλλουν τον εαυτό τους. Θα πρέπει τότε να αναρωτηθείτε αν είναι οι ικανότητες που προβάλλουν ουσιαστικές ή φανταστικές.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Psychological Science’.
Πηγές: Psychological Science, www.iatronet.gr

No comments:

Post a Comment