Monday, October 10, 2011

Εντοπίστηκε το γονίδιο της αγάπης για την άσκηση.

Featured_health-and-fitness

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster ανακάλυψαν ότι σημαντικό γονίδιο μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι δραστήριοι και άλλοι βρίσκουν δύσκολο το να ασκηθούν.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Από ορισμένα αφαιρέθηκαν 2 γονίδια που ελέγχουν το ένζυμο AMPK το οποίο απελευθερώνεται κατά την άσκηση.
Ενώ στα ποντίκια άρεσε να τρέχουν, όσα δεν έφεραν τα συγκεκριμένα γονίδια δεν ήταν το ίδιο δραστήρια με τα ποντίκια που τα έφεραν.
Ο Gregory Steinberg, της ιατρικής σχολής Michael G. DeGroote, δήλωσε ότι ενώ το φυσιολογικό ποντίκι μπορεί να τρέξει χιλιόμετρα, όσα δεν έχουν τα γονίδια στους μυς τους μπορούν να τρέξουν την ίδια απόσταση ως μέχρι τον προθάλαμο και πίσω. Τα ποντίκια έμοιαζαν ίδια με τα αδέρφια τους αλλά σε δευτερόλεπτα οι ερευνητές γνώριζαν ποια έφεραν τα γονίδια και ποια όχι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια χωρίς τα συγκεκριμένα γονίδια είχαν χαμηλότερα επίπεδα μιτοχονδρίων και οι μυς τους ήταν λιγότερο ικανοί να λαμβάνουν γλυκόζη την ώρα της άσκησης.
Απομακρύνοντας τα γονίδια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το AMPK είναι ο κύριος ρυθμιστής των μιτοχονδρίων, δήλωσε ο Steinberg.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences.’
Η έρευνα στα ποντίκια δεν εφαρμόζει πάντα στους ανθρώπους.
Πηγές: Proceedings of the National Academy of Sciences, www.iatronet.gr

No comments:

Post a Comment