Thursday, October 6, 2011

Κληρονομική υπόθεση τελικά το σωματικό βάρος.


Featured_familystudies
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Το σωματικό βάρος των γονέων φαίνεται να επηρεάζει και το βάρος των απογόνων, αναδεικνύοντας έτσι τον ρόλο της κληρονομικότητας και της γενετικής, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Κατρίνα Γουιτάκερ μελέτησαν για δέκα χρόνια το ύψος και βάρος 7.000 οικογενειών.
Η ανάλυση του δείκτη μάζας σώματος αποκάλυψε ότι όταν οι γονείς έχουν ΔΜΣ στο κατώτερο ήμισυ του ιδανικού, τότε είχαν 16,2% πιθανότητα να έχουν αδύνατο παιδί, συγκριτικά με 7,8% για γονείς με ΔΜΣ στο ανώτερο ήμισυ.
Κανονικό βάρος έχει το άτομο με ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25, υπέρβαρος είναι ο έχων ΔΜΣ από 25 έως 30, και παχύσαρκος αυτός που υπερβαίνει το 30.
Η πιθανότητα του παιδιού να είναι αδύνατο είναι μόλις 5,3% αν έχει δύο υπέρβαρους γονείς και μόνο 2,5% αν οι γονείς είναι παχύσαρκοι.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να κληροδοτηθεί στα παιδιά από τους γονείς λόγω γονιδίων, που τα προδιαθέτουν να παραμείνουν αδύνατα.
Το φύλο του παιδιού ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες, εν μέρει εξαιτίας της μεταβίβασης διαφόρων γονιδίων που προδιαθέτουν για τη συσσώρευση λίπους και στα παιδιά.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι μια ανάλογη γενετική προδιάθεση υπάρχει και όσον αφορά το χαμηλό βάρος. Η μελέτη δεν διαπίστωσε κάποια διαφορά μεταξύ των λεπτών μητέρων και των λεπτών πατέρων, όσον αφορά την επίδρασή τους στο βάρος των παιδιών τους.
Πηγές: www.pathfinder.gr

No comments:

Post a Comment