Monday, October 24, 2011

Νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση του καταρράκτη.

Featured_c50086711a271f75f1e6b2542cd9e3c5

Στα πλαίσια συνεργασίας του νοσοκομείου Athens Eye Hospital με το πανεπιστήμιο Cambridge, πραγματοποιήθηκε στις 14-15-16 Οκτωβρίου εκδήλωση που αφορούσε την επιμόρφωση οφθαλμιάτρων σε νέες χειρουργικές τεχνικές σε ό, τι αφορά την εγχείρηση του καταρράκτη.
Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θεωρείται η Στρογγυλή Τράπεζα και η συζήτηση η οποία αναπτύχθηκε, στην οποία συμμετείχαν οι χειρουργοί οφθαλμίατροι Γεράσιμος Βώρος και Μίλτος Παπαθανασίου υπό το συντονισμό του υπεύθυνου παιδοοφθαλμολογίας του Athens Eye Hospital Ραλλάτου Γεράσιμου σε ό, τι αφορά τις νέες τεχνικές και την καινούρια τεχνολογία στην αντιμετώπιση του παιδικού καταρράκτη.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής έγινε σαφές ότι και στην Ελλάδα ακολουθείται η παγκόσμια τάση της εμφύτευσης ενδοφακών σε παιδιά ακόμα και ηλικίας κάτω του ενός έτους. Με τη νέα τεχνολογία των ενδοφθάλμιων φακών είναι δυνατόν να εμφυτευθεί στο παιδί, ακόμα και σε ηλικία κάτω του έτους, ειδικός φακός ο οποίος ελαττώνει κατά πολύ την πιθανότητα της θόλωσης του οπτικού άξονα, ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζαν οι ασθενείς αυτοί στο παρελθόν. Έγινε σαφές ότι ο παιδικός καταρράκτης είναι η αιτία που προξενεί τύφλωση εάν μείνει αθεράπευτη και αφορά τουλάχιστον έναν αριθμό που ξεπερνάει ίσως και τα 200 περιστατικά το χρόνο στη χώρα μας.
Η ειδική ομάδα των παιδοοφθαλμιάτρων σε συνδυασμό με παιδοαναισθησιολόγους και ειδικούς εφαρμοστές φακών επαφής του Athens Eye Hospital εξήγησαν όλες τις καινούριες τεχνικές οι οποίες αποτελούν σήμερα το standard of care στη θεραπεία του καταρράκτη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρέπει να τονιστεί εδώ, η ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας ειδικά του μονόπλευρου καταρράκτη πριν την ηλικία των 6 εβδομάδων, ενώ του καταρράκτη που αφορά και τα δύο μάτια το περιθώριο αντιμετώπισης μπορεί να φτάσει και τους 3 μήνες.
Είναι σημαντικό να γίνεται σε όλα τα νεογνά, ιδιαίτερα στα πρόωρα, σωστή παιδοοφθαλμολογική εκτίμηση. Το νεογνό από την πρώτη ημέρα της ζωής του μπορεί να ελεγχθεί οφθαλμολογικά. Οι γονείς πρέπει να προσέχουν και να αντιληφθούν συμπτώματα όπως θολερότητα στο κέντρο της κόρης του ματιού, ή αν αντιληφθούν ότι το παιδί τους στραβίζει ή αν αντιληφθούν περίεργες κινήσεις όπως κινήσεις του ματιού (νυσταγμός), δηλαδή στραβισμό, νυσταγμό ή θολερότητα στο εκκρεμοειδείς κέντρο της κόρης να επισκεφτούν τον παιδοοφθαλμίατρό τους.
Στα πλαίσια αυτής της εκπαιδευτικής συνεργασίας Athens Eye Hospital - Cambridge θα ακολουθήσουν άλλοι 2 κύκλοι εκδηλώσεων οι οποίες έχουν στόχο να αναλύσουν και να εμβαθύνουν στις τελευταίες εξελίξεις της Οφθαλμολογίας.
  • 18-19-20 Νοεμβρίου με θέμα ‘ Παθολογία Αμφιβληστροειδούς -Χειρουργική Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς’.
  • 16-17-18 Δεκεμβρίου με θέμα ‘ Γλαύκωμα’.
Πηγές: www.iatronet.gr

No comments:

Post a Comment