Monday, October 17, 2011

Γυμναστική και υγιεινή διατροφή προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση.


Featured_298x232-women_exercising-298x232_women_exercising
Νέα Υόρκη - Οι γυναίκες που γυμνάζονται πολύ και παράλληλα ακολουθούν πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μπουν νωρίτερα στη φάση της εμμηνόπαυσης, υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Menopause.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γκιφου, με επικεφαλής την Δρ Τσισάτο Ναγκάτα, μελέτησαν επί δέκα χρόνια δείγμα 3.100 γυναικών και διαπίστωσαν ότι όσες ασκούνταν πολύ (περίπου οκτώ έως δέκα ώρες την εβδομάδα) είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να μπουν νωρίτερα στη φάση της εμμηνόπαυσης, σε σχέση με όσες έκαναν καθιστική ζωή.
Επίσης οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά (εμπεριέχονται κυρίως σε ψάρια και φυτικά έλαια) είχαν κατά μέσο όρο 15% αυξημένες πιθανότητες πρόωρης εμμηνόπαυσης, συγκριτικά με γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών.
Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης (αφορά γυναίκες μεταξύ 41 και 55 ετών)οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή ωαρίων και τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται. Επειδή οι ορμόνες αυτές σχετίζονται με την εμφάνιση καρκινικών όγκων στο μαστό, η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά επίσης με αυξημένες πιθανότητες καρδιακών προβλημάτων και οστεοπόρωσης.
Παλαιότερες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να διαταράξει τον καταμήνιο κύκλο της γυναίκας και να καθυστερήσει την έναρξη της εμμηνόπαυσης.
Πηγές:  www.pathfinder.gr

No comments:

Post a Comment