Saturday, December 10, 2011

Οι τσίχλες και οι σοκολάτες στη διατροφή μας.


Featured_10490498
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τη Δευτέρα περισσότερους από 200 αξιώσεις υγείας για την χρήση τους σε διατροφικά προϊόντα, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει ένα πλεονέκτημα στις εταιρείες τροφίμων που στοχεύουν καταναλωτές με συνείδηση.
Η τελική λίστα των ισχυρισμών προέκυψε μετά από μελέτη 2.500 αιτήσεων και περιλαμβάνει την αξίωση ότι «η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να συντελέσει στην εξουδετέρωση των οξέων της πλάκας» (η οποία προκαλεί τερηδόνα), καθώς επίσης και «τα προϊόντα με ασβέστιο προάγουν την φυσιολογική οστική ανάπτυξη των παιδιών».
Στις αξιώσεις που απορρίφθηκαν περιλαμβάνεται και αυτή της εταιρείας Ferrero, ότι «η σοκολάτα Kinder βοηθά την ανάπτυξη των παιδιών», καθώς ότι «το μαύρο τσάι βοηθά στην εστίαση της προσοχής μας».
«Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα στη σωστή και αξιόπιστη πληροφόρηση των ετικετών τροφίμων, ώστε να μπορούν να κάνουν υγιεινές επιλογές», σημειώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Τζον Ντάλι. «Όταν πρόκειται για αξιώματα και ισχυρισμούς που αφορούν στην υγεία, έχει ιδιαίτερη σημασία να διασφαλίζουμε ότι είναι αληθή και ακριβή», υπογραμμίζει.
Η λίστα των 200 αξιωμάτων τώρα πρέπει να εκριθεί από τις κυβερνήσεις-μέλη της ΕΕ και τα νομοθετικά σώματα, πριν υιοθετηθεί και επίσημα στις αρχές του 2012. Οι εταιρείες τροφίμων θα έχουν ένα περιθώριο έξι μηνών για να αφαιρέσουν από τις συσκευασίες οποιονδήποτε ισχυρισμό βρίσκεται εκτός της προαναφερόμενης λίστας.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου 2.000 αιτήματα εξακολουθούν να εκκρεμούν για εξέταση από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), περιλαμβανομένων και των αξιωμάτων υγείας για φυτικές ουσίες και συστατικά βοτάνων.
Πηγές: www.pathfinder.gr

No comments:

Post a Comment