Tuesday, November 8, 2011

Η ψυχολογία της γυναίκας στην κλιμακτήριο.


Featured_womansmilingconservative_full
Είμαι 52 ετών και έχω εμμηνόπαυση. Αντιμετωπίζω πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα και δυσκολεύομαι να αντλήσω χαρά από την καθημερινότητά μου. Μήπως η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την κατάθλιψη για μια γυναίκα;
Η εμμηνόπαυση είναι μία συναισθηματικά και υπαρξιακά σημαδιακή φάση στη ζωή της γυναίκας. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μια γυναίκα βιώνει είναι οι εξάψεις, η εφίδρωση, η ξηρότητα του κόλπου και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, οι διαταραχές στον ύπνο και τα αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, η κυκλοθυμία, η ευερεθιστότητα, οι διαταραχές στην συγκέντρωση και τη μνήμη και εν τέλει η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό.

Η καταθλιπτική «ροπή» δεν εξηγείται αποκλειστικά και μόνο μέσα από το ορμονικό πρίσμα αλλά συνδέεται περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η γυναίκα μεταφράζει μέσα της και νοηματοδοτεί την περίοδο της εμμηνόπαυσης αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό. Στην διαδικασία αυτή συμβάλλουν αρνητικά:
· Οι συμβολικές και οι πραγματικές απώλειες στη ζωή της
· Η έλλειψη υποστηρικτικής σχέσης με έναν σύντροφο
· Η μη δυνατότητα απόκτησης παιδιού στο παρελθόν
· Η απομάκρυνση των παιδιών από την οικογενειακή εστία
· Η συνταξιοδότηση
· Η χαμηλή αυτοεκτίμηση
·Οι αρνητικές βαθιά ριζωμένες πίστεις της γυναίκας για την εμμηνόπαυση
Ο φόβος ενός συμβολικού «τέλους» μέσα της ξυπνάει: της θηλυκότητας, της νεότητας, της μητρότητας, της ηδονής, της ικανοποίησης από την ύπαρξη, της ίδιας της υπόθεσης της ζωής.

Η εμμηνόπαυση ΔΕΝ σηματοδοτεί μία αναπηρία, μία ανεπάρκεια, ένα τέλος, αλλά μία εξελικτική φάση στην πορεία μίας γυναίκας ενώ η συμφιλίωση με αυτήν καθιστούν την γυναίκα «αλλιώς» «ζωντανή» «νέα» και «όμορφη».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, www.tanea.gr

No comments:

Post a Comment