Friday, November 18, 2011

Η δράση της υπέρτασης είναι ξαφνική και μακροχρόνια.

20111113-102449.jpg

«Ημουν και είμαι αδύνατος, προσέχω τη διατροφή μου, περπατάω πολύ και δεν καπνίζω. Παρακολουθώντας την πίεσή μου εντελώς τυχαία είδα ότι η μικρή ήταν σταθερά γύρω στο 9 ή και περισσότερο, ενώ η μεγάλη ήταν γύρω στο 14 με 14,5. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να έχω υπέρταση…» μας γράφει ο αναγνώστης μας κ. Παύλος Καραγιαννόπουλος. Αυτή είναι μία συχνή απορία για πολλά άτομα σήμερα. Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς και προσπαθήσαμε να σας γνωρίσουμε καλύτερα με τον ύπουλο εχθρό της υγείας σας, την υπέρταση.
«Αρτηριακή υπέρταση είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης (της πίεσης του αίματος που κυκλοφορεί στις αρτηρίες) σε επίπεδα που μακροχρόνια συνεπάγονται αύξηση του κινδύνου νόσησης και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η στηθάγχη ή το έμφραγμα)».
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, για τη μεγάλη και τη μικρή ισχύουν τα παρακάτω:
- Ο πρώτος αριθμός της αρτηριακής πίεσης καταγράφει την πίεση του αίματος στα αγγεία όταν η καρδιά συσπάται για να στείλει μια νέα ποσότητα αίματος στα αγγεία. Ο γιατρός αναφέρει αυτή τη μέτρηση ως συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη πίεση).
- Ο δεύτερος αριθμός της αρτηριακής πίεσης καταγράφει την πίεση του αίματος στα αγγεία όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα σε δύο παλμούς. Ο γιατρός αναφέρει αυτήν τη μέτρηση ως διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή πίεση).
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Είναι γνωστό ότι ένας στους τέσσερις ενηλίκους στη χώρα μας υπολογίζεται ότι έχει αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους:
- Οσοι έχουν στενούς συγγενείς (πατέρα, μητέρα, αδέλφια) υπερτασικούς.
- Ανδρες πάνω από 55 χρόνων.
- Γυναίκες πάνω από 65 χρόνων.
- Γυναίκκες σε εμμηνόπαυση.
- Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά.
- Ανθρωποι που δεν ασκούνται, δεν κινούνται αρκετά.
- Καπνιστές.
- Παχύσαρκοι.
- Οσοι παρουσιάζον υψηλή χοληστερόλη.
- Διαβητικοί.
Τα συμπτώματα
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι και η ζάλη. Παρά το γεγονός ότι πολλοί υπερτασικοί αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα, η αλήθεια είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος».
Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αντιυπερτασικής Eταιρείας, τα ανώτερα φυσιολογικά όρια της πίεσης έχουν ως εξής: για τη μεγάλη ανώτερο φυσιολογικό όριο θεωρείται το 13 και για τη μικρή το 8,5. Αν όμως συνυπάρχει κάποια βλάβη στα «όργανα-στόχους» της υπέρτασης, για παράδειγμα, στα νεφρά, διαβήτης ή κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, τα όρια πέφτουν και φτάνουν στο 12,5 για τη μεγάλη και στο 8 για τη μικρή.
ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
H υπέρταση είναι κατά κανόνα (στο 95% των περιπτώσεων) ιδιοπαθής και στην εκδήλωσή της παίζουν ρόλο γενετικά αίτια αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι. H δευτεροπαθής υπέρταση είναι πολύ πιο σπάνια και οφείλεται συχνά σε προβλήματα των νεφρών. Γι’ αυτό χρειάζεται να παρακολουθούμε όλοι τις τιμές της αρτηριακής πίεσής μας όσο μεγαλώνουμε, κυρίως όταν υπάρχει σχετικό κληρονομικό ιστορικό, και αν δεν ασκούμαστε ή είμαστε παχύσαρκοι.
Πηγή : Greek-Radar.gr

No comments:

Post a Comment