Wednesday, March 7, 2012

Η σοκολάτα…αγαπά την καρδιά μας;

Featured_2296-z

Η κατανάλωση σοκολάτας δεν αποτελεί μόνο απόλαυση, αλλά μπορεί ενδεχομένως να έχει και ορισμένα απτά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα που περιλάμβανε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.
Η έρευνα, που συνδύασε τα αποτελέσματα 42 μικρότερων ερευνών και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’, ανακάλυψε επίσης ότι οι συμμετέχοντες είχαν μικρές βελτιώσεις στη λειτουργία των αγγείων και μια πτώση στα επίπεδα ινσουλίνης.
Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι όσοι αγαπούν τη σοκολάτα φαίνεται να εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων καρδιακών κινδύνων, όπως υπέρταση.
Η ερευνήτρια Lee Hooper, του Norwich Medical School στη Βρετανία, δήλωσε ότι το μήνυμα από την έρευνα είναι ότι αν οι άνθρωποι αγαπούν τη σκούρα σοκολάτα τότε η κατανάλωσή της αντί άλλων ‘κερασμάτων’ μπορεί πιθανόν να είναι ωφέλιμη. Ωστόσο οι ενδείξεις δεν είναι ακόμα αρκετά καλές ώστε να υποδείξουν ότι όλοι θα πρέπει να το εφαρμόσουν.
Η Hooper, προειδοποίησε ότι οι έρευνες που εξετάστηκαν ούτε ήταν αρκετά μεγάλες ούτε αρκετά μακροχρόνιες για να δείξουν αν η κατανάλωση σοκολάτας έχει κάποια επίδραση στον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αντίθετα με προηγούμενες έρευνες, που ήταν σε μεγάλο βαθμό παρατήρησης και δεν μπορούσαν να αποδείξουν αιτιατή σχέση, η νέα έρευνα εστίασε σε κλινικές δοκιμές στις οποίες οι ερευνητές ανέθεσαν σε ανθρώπους να καταναλώνουν σοκολάτα ή όχι και στη συνέχεια παρακολουθούσαν για αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και άλλου ς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά.
Η Hooper εξέτασε στοιχεία από 42 μικρές κλινικές δοκιμές που αφορούσαν περίπου 1.300 ανθρώπους και ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα είχαν μείωση λίγων μονάδων στις μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και άλλα οφέλη.
Αν και δεν είναι σαφές γιατί η σοκολάτα έχει αυτή την επίδραση εκτιμάται ότι οφείλεται στα φλαβονοειδή, που είναι επίσης παρόντα σε τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, σόγια, τσάι και κρασί.
Ωστόσο, ερευνητές παραδέχτηκαν ψεγάδια στις έρευνες, όπως διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν μέρος και διαφορετικούς τρόπους δοκιμής των επιδράσεων της σοκολάτας.
Ορισμένες έρευνες χρησιμοποίησαν ροφήματα σοκολάτας, άλλες σοκολάτα και μερικές συμπληρώματα κακάο. Ποίκιλαν επίσης στο διάστημα κατά το οποίο οι άνθρωποι ‘αντιμετωπίστηκαν’ αν και οι περισσότερες δοκιμές διήρκεσαν λιγότερο από 6 εβδομάδες.
Η μεγαλύτερη ερώτηση μπορεί να είναι αν οποιαδήποτε οφέλη αξίζουν τις αρνητικές πλευρές της σοκολάτας. Με βάση τις έρευνες που χρησιμοποίησε, η ομάδα της Hooper σημειώνει ότι μπορεί να χρειάζονταν αρκετές εκατοντάδες θερμίδες σοκολάτας για να εμφανιστούν αποτελέσματα στη λειτουργία της ινσουλίνης και των αγγείων και αυτό θα σήμαινε προβλήματα για την περιφέρεια της μέσης.
Πηγές: ‘American Journal of Clinical Nutrition’.

No comments:

Post a Comment