Tuesday, March 13, 2012

Φίλος μας το πάχος - αλλά μετά τα 85!

Featured_fat_man_stomach

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η παχυσαρκία «κόβει» χρόνια απ’ τη ζωή. Μία νέα μελέτη όμως υποδηλώνει πως αν είναι κανείς αρκετά τυχερός ώστε να φτάσει στα 85 του χρόνια, έχει από κει και πέρα πλεονέκτημα στην επιβίωση εάν διαθέτει περιττά κιλά!
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι αν και η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου μέχρι τα 70 και τα πρώτα χρόνια των 80 ετών, όταν οι εθελοντές τους υπερέβαιναν τα 85 χρόνια όσοι ήταν παχύσαρκοι διέτρεχαν ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο θανάτου απ’ ό,τι οι λιποβαρείς ή με φυσιολογικό βάρος συνομήλικοί τους.
Το κύριο συμπέρασμα αυτών των ευρημάτων είναι ότι «η προχωρημένη ηλικία έχει διαφορετικούς κανόνες και ό,τι ισχύει για τις περισσότερες ηλικιακές ομάδες δεν σημαίνει απαραιτήτως πως ισχύει και μετά τα 85», λέει ο ερευνητής δρ Τζίσκα Κοέν-Μάνσφιλντ, διευθυντής του Ιδρύματος Γηράνσεως Herczeg του πανεπιστημίου.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Μελέτης της Γηράνσεως» (JAR) είναι καλά γνωστό πως η παχυσαρκία ασκεί και μερικά οφέλη στην υγεία. Για παράδειγμα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης και έτσι κινδυνεύουν λιγότερο όταν γεράσουν να υποστούν κατάγματα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους.
«Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να παρέχει έξτρα αποθέματα ενέργειας σε περιόδους στρες, ασθενείας και τραύματος», προσθέτουν. «Επιπλέον, επειδή το γήρας σχετίζεται με μείωση της πρόσληψης τροφής, μπορεί να παρατείνει και την ασφαλή απώλεια βάρους στα μεγάλης ηλικίας άτομα».
Όλ’ αυτά πάντως δεν σημαίνουν πως όποιος έχει φτάσει 85 ετών και δεν διαθέτει περιττά κιλά πρέπει να βάλει πρόγραμμα να παχύνει. «Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί σε επόμενη μελέτη, διότι δεν ξέρουμε ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις από τις αλλαγές του σωματικού βάρους σε διάφορες περιόδους της ζωής», είπε ο δρ Κοέν-Μάνσφιλντ.
«Η αύξηση του σωματικού βάρους στους ηλικιωμένους θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη, αδιάφορη ή αρνητική – δεν το ξέρουμε ακόμα».
Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 1.350 εθελοντές ηλικίας 75 έως 94 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί δύο δεκαετίες. Στο τέλος της μελέτης, μόνο 59 εθελοντές βρίσκονταν ακόμα εν ζωή.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η θνησιμότητα μεταξύ όσων ήταν παχύσαρκοι όταν άρχισε η μελέτη ήταν μειωμένη σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό ή χαμηλότερο από το φυσιολογικό βάρος.

Πηγή : Web Only, www.tanea.gr

No comments:

Post a Comment