Sunday, September 4, 2011

Συνθετικό δέρμα σε ιστό αράχνης.




Το μετάξι του ιστού της αράχνης μπορεί στο μέλλον ν’ αποδειχθεί κλειδί για την καλλιέργεια συνθετικού δέρματος και να συντελέσει σημαντικά στην επούλωση χρόνιων πληγών και εγκαυμάτων. Πρόκειται για τη διπλωματική εργασία Γερμανίδας φοιτήτριας και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE».
Εντυπωσιακές ομοιότητες με το ανθρώπινο δέρμα παρουσιάζει το μετάξι από τον ιστ΄οτης αράχνης: είναι ανθεκτικό, ελαστικό και πολύ καλά ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό μπορεί να προσφέρει περισσότερα απ’ ό,τι άλλα υλικά, που δοκιμάστηκαν μέχρι τώρα στην καλλιέργεια ανθρωπίνου δέρματος. Σ’ αυτές τις διαπιστώσεις καταλήγει η φοιτήτρια Χάνα Βεντ, που για τη διπλωματική της πειραματίστηκε με την καλλιέργεια ανθρωπίνου δέρματος σε ιστούς αράχνης στην Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής και Αναπλαστικής Χειρουργικής Ανόβερου. Ερευνήτριες της κλινικής έχουν διαπιστώσει την καταλληλότητα του μεταξιού στην αναδημιουργία νεύρων όπως και ως υλικού για ράμματα.
Για τα πειράματα χρησιμοποιήθηκε η αράχνη με την επιστημονική ονομασία «Nephila clavipes», είδος προερχόμενο από την Τανζανία. Με τη βοήθεια επιστημονικής ομάδας παράχθηκε υλικό για ιστό σε 10’-15’, «νήμα» μήκους έως και 400 μ. ανά ζώο. Κατόπιν η Χ. Βεντ τοποθέτησε σε σχηματισμό «διχτυού» με ψιλό μάτι κύτταρα δέρματος, τροφοδοτώντας τα με θρεπτικές ουσίες, θερμότητα και αέρα.
Αυτά σχημάτισαν δύο στιβάδες: επιδερμίδας, αποτελούμενης από κερατινοκύτταρα, και δερμίδας (χορίου), από ινοβλάστες. Σε πειράματα με ζώα αναμένεται να διαπιστωθεί πόσο καλά μπορεί ν’ αναπτυχθεί αυτό το συνθετικό δέρμα σ’ έναν ζωντανό οργανισμό.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

No comments:

Post a Comment