Sunday, September 18, 2011

Γέλιο: Το καλύτερο φάρμακο.

Featured_men-women-laugh-out-loud-01-af-450x311

Το έντονο γέλιο με φίλους βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου, λόγω της έκκρισης ενδορφινών, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα στα οποία οι εθελοντές παρακολούθησαν είτε αστείες τηλεοπτικές σειρές είτε μη χιουμοριστικά προγράμματα, ενώ παρακολουθήθηκε η αντίστασή τους σε ελαφρύ πόνο.
Άλλο πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Fringe Festival, του Εδιμβούργου, όπου οι εθελοντές παρακολούθησαν είτε μια stand-up comedy είτε θεατρικό δράμα.
Όταν δημιουργήθηκαν συνθήκες πόνου, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στο Fringe Festival, να κάνουν μια δύσκολη άσκηση πριν και μετά την παράσταση, για να διαπιστωθεί αν το γέλιο βοήθησε στην αντιμετώπιση του πόνου.
Μόλις 15 λεπτά γέλιου αύξαναν το επίπεδο αντίστασης στο πόνο κατά 10% περίπου, σύμφωνα με την έρευνα.
Στα πειράματα, τα ουδέτερα, μη αστεία προγράμματα δεν είχαν επίδραση στην καταπράυνση του πόνου ούτε η παρακολούθηση δράματος.
Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει 2 σημαντικούς διαχωρισμούς.
Το μόνο γέλιο που επέδρασε ήταν το χαλαρό, αβίαστο, σε αντίθεση με το ευγενικό χαμόγελο.
Το είδος του γέλιου μέχρι δακρύων είναι πολύ περισσότερο πιθανό να εμφανίζεται παρουσία άλλων παρά όταν είναι κάποιος μόνος.
Ο Robin Dunbar, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί πολύ λίγη έρευνα σχετικά με τα αίτια του γέλιου και το ρόλο του στην οικογένεια.
Χρησιμοποιώντας μικρόφωνα μπόρεσε να καταγράψει κάθε συμμετέχοντα και ανακάλυψε ότι σε κωμωδία γελούσαν περίπου το ένα τρίτο του χρόνου και ως συνέπεια αύξανε η αντίσταση στον πόνο.
Η προστασία φαίνεται πως προέρχεται από τις ενδορφίνες, χημική ουσία που βοηθά στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νευρώνων αλλά επίσης μειώνει τα σημάδια σωματικού πόνου και ψυχολογικού στρες.
Οι ενδορφίνες είναι το προϊόν της άσκησης, βοηθούν στη δημιουργία της ευφορίας που προέρχεται από το τρέξιμο, το κολύμπι, την ποδηλασία, τη γιόγκα κλπ.
Στο γέλιο, η απελευθέρωση προέρχεται από την άσκηση μυών που προκαλεί η εκπνοή χωρίς ανάσα, εκτιμούν οι επιστήμονες. Η άσκηση αφήνει τον άνθρωπο εξαντλημένο και προκαλεί την έκκριση ενδορφινών.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πειράματα βοηθούν στην κατανόηση των σωματικών και κοινωνικών μηχανισμών της προέλευσης του γέλιου.
Η ομάδα αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο στην απελευθέρωση του σωστού είδους γέλιου που απελευθερώνει ενδορφίνες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the Royal Society B’.
Πηγές: Proceedings of the Royal Society B, www.iatronet.gr

No comments:

Post a Comment