Friday, September 30, 2011

Λογισμικό οπτικοποιεί εικόνες που δημιουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.


Featured_salle_de_cinema
Νέα Υόρκη - Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να «δουν» κινούμενες εικόνες μέσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου, αναπαράγοντας εικόνες από βίντεο που παρακολουθούσαν οι εθελοντές.
Αν και σχετικά θολές, οι ανακατασκευασμένες εικόνες που προβάλλονταν στην οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή και είχαν δημιουργηθεί μέσω καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας, είχαν αξιοσημείωτη ομοιότητα με τις εικόνες των βίντεο που έβλεπα οι εθελοντές. Πρόκειται, στην ουσία, για το πιο πετυχημένο μέχρι σήμερα πείραμα «μετάφρασης» των εγκεφαλικών σημάτων, τα οποία αντιστοιχούν σε κινούμενες εικόνες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Δρ Τζακ Γκάλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, διευκρινίζουν ότι ακόμα απέχουμε πολύ απ' το να «διαβάσουμε» τον ανθρώπινο νου, όμως η τεχνολογία ανοίγει πλέον το δρόμο «οπτικοποίησης» της μνήμης και των ονείρων.
«Ανοίγουμε πια ένα παράθυρο στις ‘ταινίες' του μυαλού μας. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την αναπαραγωγή των εσωτερικών μας εικόνων», εξηγεί ο Δρ Γκάλαντ.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου (fMRI), την ώρα που οι εθελοντές παρακολουθούσαν τρέιλερ κινηματογραφικών ταινιών, και μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή νοητικές εικόνες παρόμοιες με αυτές που παίζονταν στα βίντεο.
Αναλύοντας τους τρόπους που το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου αντιδρά σε αυτά που βλέπει στην οθόνη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο μαντεύει με μεγάλη ακρίβεια τι βλέπει ο άνθρωπος και το ανακατασκευάζει (προσομοιώνει) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι σαν να προβάλλεται ξανά σε μια οθόνη η νοητική ταινία που αντιστοιχεί στην πραγματική.
Το λογισμικό αξιοποιεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη από βίντεο του YouTube και άλλα, τα οποία αναμιγνύει, προκειμένου να αναδημιουργήσει, όσο γίνεται πιο πιστά, την ταινία που βλέπει ο θεατής. Προκύπτει, έτσι, τελικά ένα θολό αλλά συνεχόμενο βίντεο που αποτελεί την αναπαράσταση της πραγματικής ταινίας, όπως έχει καταγραφεί στο νου.
Η μελλοντική διεύρυνση του μεγέθους της βιβλιοθήκης των διαθέσιμων βίντεο αναμένεται να αυξήσει και την ποιότητα της αναπαραγόμενης νοητικής ταινίας.
Αν και σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να επεξεργαστεί μόνο βίντεο που οι άνθρωποι ήδη έχουν δει, στο μέλλον ίσως καταστεί δυνατό να βελτιωθεί το λογισμικό έτσι ώστε να μπορεί να αναπαράγει όνειρα και αναμνήσεις, με το σκεπτικό ότι και αυτά αντιστοιχούν σε νοητικές «ταινίες» που έχει καταγράψει ο εγκέφαλος, όπως όταν βλέπει μια πραγματική ταινία.
Πάντως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ακόμα δεκαετίες μέχρι ένα μηχάνημα να φθάσει στο σημείο να διαβάσει τις σκέψεις των ανθρώπων. Στο μέλλον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ή κώματος.
Πηγές: www.pathfinder.gr

Οι ποδηλάτες στις πόλεις «κινδυνεύουν από την εισπνοή αιθάλης».

Featured_3_cycling_companions

Άμστερνταμ - Οι ποδηλάτες στις μεγάλες πόλεις εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα αιθάλης στους πνεύμονες και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων, προειδοποιούν ερευνητές στη Βρετανία.

To φαινόμενο «μπορεί να οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, όπως το γεγονός ότι οι ποδηλάτες αναπνέουν πιο βαθιά και πιο γρήγορα σε σχέση με τους πεζούς και βρίσκονται πιο κοντά στις εξατμίσεις των οχημάτων» αναφέρουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου.
Η αιθάλη είναι σωματίδια άνθρακα -στην ουσία μικροσκοπικά αιωρούμενα κάρβουνα- που παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Η νέα μελέτη δεν εξέτασε για τυχόν βλάβες στην υγεία των ποδηλατών, σύμφωνα όμως με προηγούμενες έρευνες, η αιθάλη μπορεί να μειώσει την πνευμονική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος.
Προκειμένου να μετρήσει την έκθεση των ποδηλατών σε σωματίδια άνθρακα, η ομάδα του καθηγητή Τζόναθαν Γκριγκ συνέλεξε δείγματα φλέγματος από πέντε ποδηλάτες και πέντε μη ποδηλάτες στο Λονδίνο. Όλοι είχαν ηλικία από 18 έως 40 ετών, δεν κάπνιζαν και ήταν υγιείς.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αιθάλης στα μακροφάγα κύτταρα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία βρίσκονται χαμηλά στους αεραγωγούς και απορροφούν ξένα σωματίδια.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα μακροφάγα κύτταρα που αποβάλλουν στο φλέγμα οι ποδηλάτες περιέχει 2,3 φορές περισσότερη αιθάλη συγκριτικά με τους πεζούς. Η πιθανότητα να οφείλεται στην τύχη αυτή η διαφορά είναι μόλις 1 στις 100, ανέφεραν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπνευστικού Συστήματος, το οποίο πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ.
«Τα δεδομένα μας αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι η έκθεση σε σωματίδια άνθρακα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζονται ποδηλατικές διαδρομές» σχολίασε ο Δρ Σινέντου Νουοκόρο, μέλος της ερευνητικής ομάδας και λάτρης του ποδήλατου.
«Το κατά πόσο η ποδηλασία σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις σε υγιή άτομα είναι κάτι που εξετάζεται σε μια μεγαλύτερη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη» διευκρίνισε.
Πηγές: www.pathfinder.gr

Thursday, September 29, 2011

Βρέθηκε ρύζι μολυσμένο με ραδιενέργεια.

Featured_10441543
Η Ιαπωνία εντόπισε για πρώτη φορά ρύζι μολυσμένο με ραδιενέργεια σε επίπεδα που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που έχει ορίσει η κυβέρνηση για τον προκαταρκτικό έλεγχο των καλλιεργειών πριν από τη συγκομιδή, το οποίο απαιτεί τη διενέργεια ενδελεχών ελέγχων του ρυζιού που θα παραχθεί στην περιοχή, ανακοίνωσε αργά χθες το ιαπωνικό υπουργείο Γεωργίας.
Το υπουργείο σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι τα επίπεδα ραδιενεργού καισίου ανέρχονταν σε 500 μπεκερέλ ανά κιλό σε δείγμα ρυζιού που ελήφθη πριν από τη συγκομιδή στην πόλη Νιχονματσού, στη νομαρχία της Φουκουσίμα, 56 χιλιόμετρα ανατολικά του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, όπου μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο τα τελευταία 25 χρόνια.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η νομαρχία της Φουκουσίμα θα αυξήσει τα σημεία επιθεώρησης σχεδόν στο δεκαπλάσιο σε περίπου 300 περιοχές.
Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ραδιενεργό καίσιο που ξεπερνάει τα 200 μπεκερέλ ανά κιλό σε δείγμα ρυζιού στην Ιαπωνία, επίπεδο που απαιτεί περαιτέρω ενδελεχή έλεγχο της σοδειάς του ρυζιού στην περιοχή.
Η ιαπωνική κυβέρνηση υιοθέτησε τον Αύγουστο οδηγίες ελέγχου με προκαταρκτικά τεστ, τα οποία ακολουθούνται από άλλους ελέγχους προτού εγκριθεί η αποστολή οποιουδήποτε εμπορεύματος.
Βάσει των οδηγιών αυτών, αν οι προκαταρκτικοί έλεγχοι δείξουν ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου στο ρύζι φτάνουν τα 200 μπεκερέλ ή τα ξεπερνούν, η σοδειά θα εξετάζεται πιο αυστηρά προτού δοθεί οποιαδήποτε έγκριση για την αποστολή του εμπορεύματος. Επίσης αν το επίπεδο του καισίου στο ρύζι ξεπερνάει το όριο των 500 μπεκερέλ ανά κιλό που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, η αποστολή φορτίων ρυζιού της τοπικής παραγωγής θα σταματάει.
Πηγές: www.pathfinder.gr

Έχετε σκεφτεί γιατί χασμουριέστε;

Έχετε σκεφτεί γιατί χασμουριέστε; Αν και το χασμουρητό θεωρείται σημάδι της πλήξης, της αϋπνίας ή της κόπωσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται και στην θερμοκρασία του εγκεφάλου μας.
Μελέτη με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Άντριου Γκάλουπ, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον του τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, δείχνει πως η συχνότητα του χασμουρητού ποικίλλει, ανάλογα με την εποχή και ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να χασμουριούνται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά την θερμοκρασία του σώματος.
Ο Γκάλουπ μαζί με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Ομάρ Ελντακάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σε έκθεσή τους υποστηρίζουν πως η εποχιακή διαφορά δείχνει ότι το χασμουρητό μπορεί να χρησιμεύσει ως μέθοδος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 160 εθελοντών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι χασμουριούνται διπλάσιες φορές το χειμώνα, όταν δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος τους είναι υψηλότερη από το περιβάλλον γύρω τους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το χασμουρητό δεν έχει κανένα όφελος, αφού ο εισπνεόμενος αέρας είναι θερμότερος από το σώμα, έτσι η θερμοκρασία του εγκεφάλου επηρεάζεται από την ποσότητα της πληροφορίας που πρέπει να επεξεργαστεί, τη θερμοκρασία και τον ρυθμό ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.
Ο επικεφαλής της έρευνας Άντριου Γκάλουπ περιγράφει τα ευρήματα, ως εξής: «Ένας υπερβολικά ζεστός εγκέφαλος προκαλεί αίσθημα νύστας, γι’ αυτό χασμουριόμαστε όταν νιώθουμε την ανάγκη να κοιμηθούμε. Όταν το σώμα μας λόγω της θερμοκρασίας είναι πιο ζεστό, το πιο πιθανό είναι να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Τη νύχτα πριν κοιμηθούμε η θερμοκρασία του σώματός μας σκαρφαλώνει στο υψηλότερο σημείο της. Επιπλέον κατά την ανάλυση των δεδομένων παρατηρήσαμε ότι για κάθε εποχή ξεχωριστά, το χασμουρητό έχει σχέση με τη διάρκεια του χρόνου, όταν δηλαδή το άτομο βρίσκεται εκτιθέμενο σε κλιματικές αλλαγές».
Αυτή είναι η πρώτη έκθεση που αποδεικνύει πως το χασμουρητό μπορεί να αλλάζει συχνότητα από εποχή σε εποχή. Οι εφαρμογές αυτής της έρευνας είναι ενδιαφέρουσες, όχι μόνο όσον αφορά βασικές φυσιολογικές γνώσεις, αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των διαταραχών του εγκεφάλου, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και η επιληψία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη για την άποψη ότι το υπερβολικό χασμουρητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό περιπτώσεων δυσλειτουργιών του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη μειωμένη θερμορύθμιση.
ΠΗΓΗ: ygeiaonline.gr

Wednesday, September 28, 2011

Ο σκύλος είναι η καλύτερη παρέα στην άσκηση.

Featured_dog

Όσον αφορά την άσκηση, η καλύτερη παρέα του ανθρώπου μπορεί να είναι ένας τετράποδος φίλος.
Ειδικοί δηλώνουν ότι οι έρευνες δείχνουν πως οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατούν περισσότερο, γρηγορότερα και είναι περισσότερο πιθανό να ακολουθούν δραστήριο τρόπο ζωής, λόγω της συντροφιάς τους με το ζώο.
Η Dr. Sandra McCune, ειδικός στη συμπεριφορά ζώων, δήλωσε ενθουσιασμένη από το κίνητρο που μπορεί να αποτελέσει ένα ζώο. Πρόσθεσε, ότι έρευνες έδειξαν ότι αν κάποιος πάει βόλτα το σκύλο του έχει περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθεί στις οδηγίες για τις καθημερινές δραστηριότητες.
Πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 1.011 ενήλικες αποκάλυψε ότι οι σκύλοι είναι η αιτία του 66% των εβδομαδιαίων περίπατων.
Το ένα τέταρτο ανθρώπων με παιδιά και ζώα επισκέπτονται τακτικά πάρκα και άλλα υπαίθρια μέρη λόγω του σκύλου.
Η McCune δήλωσε, ότι ακόμα και όταν είναι σκοτεινά, όταν βρέχει, ο σκύλος χρειάζεται βόλτα, κάθε μέρα. Πρόσθεσε, ότι η βόλτα με τον σκύλο δυναμώνει τους κοινωνικούς δεσμούς. Αν κάποιος βγει έξω με έναν σκύλο είναι περισσότερο πιθανό να αρχίσει μια συζήτηση, εξηγεί. Τα σκυλιά είναι ισχυρό κίνητρο κοινωνικού κεφαλαίου, δήλωσε η McCune, εξηγώντας ότι το κοινωνικό κεφάλαιο είναι όρος κοινωνιολογίας, που όπως τον ερμηνεύει η ίδια, ορίζεται ως η αξία όλων των σχέσεων.Η ιδιοκτησία ενός σκύλου ωφελεί όλη την κοινότητα, δήλωσε.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των ιδιοκτητών σκύλων ηλικίας 65 και άνω ασκούνται σε εβδομαδιαία βάση λόγω του σκύλου τους.
Η Katy Leclair, δήλωσε ότι οικογένειες με σκύλους τείνουν να είναι περισσότερο δραστήριες.
Η Shirley Archer, του American Council on Exercise, δήλωσε ότι ως σύντροφοι στην άσκηση, οι σκύλοι μπορούν να προσφέρουν ενέργεια, ενθουσιασμό και την κοινωνική στήριξη που είναι τόσο καθοριστική για να παραμείνει κάποιος σε πρόγραμμα άσκησης. Μπορούν να αποτελέσουν καλή συντροφιά στο φρίσμπι, το πέταγμα μπάλας και αποτελούν υπέροχη ευκαιρία για να είναι κάποιος δραστήριος. Προειδοποιεί ότι καθώς είναι ζωντανά πλάσματα, οι σκύλοι χρειάζονται φροντίδα.
Αν εσείς είστε στο ποδήλατο πρέπει να τα εκπαιδεύσετε να είναι κοντά. Να τα διατηρείτε ενυδατωμένα, να ελέγχετε τις πατούσες τους και να μην τα αφήνετε να τρέχουν μετά το φαγητό.
Πηγές: www.iatronet.gr

Πώς μεταπηδούν οι ιοί από είδος σε είδος.

Featured_stort-hovedtekstbilde_stained-bacteria-and-virus

Ερευνητές απέκτησαν νέα γνώση σχετικά με τον τρόπο που ιοί όπως η γρίπη και ο ΗΙV μεταπηδούν από είδος σε είδος.

Η έρευνα, των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Κέιμπριτζ, ενδεχομένως θα βοηθήσει στην πρόβλεψη της εμφάνισης νέων νόσων.
Οι επιστήμονες επιθυμούσαν επίσης να κατανοήσουν πώς ιοί όπως της γρίπης των πτηνών μολύνουν μακρινά είδη όπως ο άνθρωπος.
Ανακάλυψαν ότι μπορούσαν καλύτερα να μολύνουν είδη που σχετίζονταν στενά με το είδος στόχο παρά με είδη που ήταν λιγότερο στενά σχετιζόμενα.
Ωστόσο, η έρευνα επίσης υπέδειξε ότι όταν οι νόσοι κάνουν μεγάλο άλμα μπορεί ενδεχομένως να εξαπλωθούν εύκολα σε είδη που σχετίζονται στενά με το νέο θύμα, ανεξάρτητα από το πόσο στενά σχετίζονται αυτά με το αρχικό είδος στόχο.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Ben Longdon, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι νόσοι όπως ο Sars, ο HIV και ορισμένα είδη γρίπης έχουν προσβάλει τους ανθρώπους προερχόμενα από άλλα είδη.
Πρόσθεσε ότι η κατανόηση του τρόπου μεταπήδησης των νόσων μεταξύ διαφορετικών ειδών είναι αναγκαία, αν επιθυμούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση νέων νόσων στο μέλλον.
Μολύνοντας περισσότερα από 50 είδη μυγών με 3 διαφορετικούς ιούς, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα είδη που συνδέονται στενά με το σύνηθες είδος στόχο ενός ιού είναι περισσότερο ευάλωτα σε σχέση με λιγότερο συνδεδεμένες μύγες.
Έδειξαν επίσης ότι ομάδες μυγών που ήταν στενά σχετιζόμενες ήταν παρόμοια ευάλωτες στους ίδιους ιούς.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS Pathogens’.
Πηγές: PLoS Pathogens, www.iatronet.gr

Tuesday, September 27, 2011

Τι μας κλέβει τον ύπνο;


Featured_sleeping

Oι αϋπνίες μπορεί να οφείλονται ακόμη και σε αντιαλλεργικά φάρμακα

Ταλαιπωρήστε προτού παραδοθείτε στην «αγκαλιά του Μορφέα»; Στριφογυρίζετε ώρα αφότου πέσετε για ύπνο στο κρεβάτι; Το πολύτιμο αγαθό του ύπνου δεν είναι πάντα δεδομένο. Η έντονη κούραση, το άγχος είναι η πιο συνήθης, ίσως και η πιο εύκολη ερμηνεία. Οταν όμως το πρόβλημα γίνεται χρόνιο, ενδέχεται να υπάρχει βαθύτερη αιτία για τις… λευκές νύχτες, όπως κάποια σωματική πάθηση, η λήψη φαρμάκων, ακόμη και μία ψυχική διαταραχή.

Χρόνιες παθήσεις
Οι ειδικοί επιμένουν ότι αϋπνίες ταλαιπωρούν έντονα ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις_ χωρίς αυτό να σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι ανήκετε σε αυτούς. Καρκίνος, παθήσεις του αναπνευστικού, αρθρίτιδες κάνουν ενίοτε μακρά τη νύχτα. Ένα τυχαίο κάταγμα, ή ένας απλός τραυματισμός έχουν επίσης τη δύναμη να κρατήσουν τα βλέφαρα σας ανοικτά. Λύση αποτελεί η χορήγηση υπναγωγών, που διευκολύνουν στον ύπνο, βοηθώντας τον οργανισμό να ανταποκριθεί στις ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει. Φάρμακα που δίδονται πάντα από τον ιατρό, καθώς προκαλούν εξάρτηση.
Διεγερτικά φάρμακα
Υποφέρετε από αλλεργίες; Πάσχετε από υπέρταση; Η αγωγή που ακολουθείτε ανυποψίαστοι για ένα ήσσονος σημασίας και πάντως ελεγχόμενο πρόβλημα, μπορεί να είναι ένοχη για τα συμπτώματα αϋπνίας. Φάρμακα, όπως (μερικά) αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αποσυμφορητικά, φάρμακα με κορτιζόνη και φυσικά όσα περιέχουν καφεΐνη, είναι διεγερτικά του νευρικού συστήματος. Συμβουλευθείτε τον ιατρό σας, θα σας προτείνει εναλλακτική θεραπεία που θα σας επιτρέπει να κοιμάστε ήσυχοι.
Ψυχικές διαταραχές
Όποιος θεωρεί ότι η ψυχική ασθένεια είναι κάτι που δεν τον αφορά, πλανάται πλάνη οικτρά. Σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα που διεξήχθη σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν την υπ΄ αριθμόν ένα πρόκληση στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα. Μάλιστα, το 38% των Ευρωπαίων πάσχει από παθήσεις, όπως κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ή αϋπνία.

Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή αγχώδη διαταραχή, ταλαιπωρούνται πολύ συχνά και από αϋπνίες. Σε κάθε περίπτωση, η ένταση των συμπτωμάτων έχει να κάνει και με το πόσο βαριάς μορφής είναι η νόσος. Απαιτείται διαχρονικά η διάγνωση, η παρακολούθηση και η συστηματική αγωγή από ψυχίατρο.

Εναλλακτικές θεραπείες
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η αϋπνία οφείλεται στο άγχος που συνοδεύει τη δουλειά σας, στην ένταση μίας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, ή σε ένα εξαιρετικό γεγονός που σας βγάζει από τις συνήθειες σας, σας αναστατώνει.
Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν χαλάρωση, αποφόρτιση από τη συσσωρευμένη ένταση.

ΣIATΣOY. Σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία, το μασάζ σιάτσου συντελεί στην εξισορρόπηση των δυνάμεων «Γιν» (δύναμη της νύχτας) και «Γιανγκ» ( δύναμη της ημέρας) στον οργανισμό. Oι μαλάξεις του σιάτσου θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε αισθητά.

PEΦΛEΞOΛOΓIA. Στόχος της είναι η ενεργοποίηση των σημείων-κλειδιών του σώματος, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στον οργανισμό. Η ρεφλεξολογία επικεντρώνεται στα πέλματα, υποσχόμενη να βοηθήσει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της αϋπνίας ύστερα από μερικές συνεδρίες.

OMOIOΠAΘHTIKH. Με τη χορήγηση του κατάλληλου κάθε φορά φαρμάκου, που αποτελείται από φυσικά συστατικά, ο ομοιοπαθητικός θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον οργανισμό σας. Θα πρέπει να είστε εξαιρετικά ακριβής και συγκεκριμένος, όταν του σκιαγραφήσετε την προσωπικότητα σας και του μιλήσετε για το ιστορικό σας_ θα συμβάλλετε στο να σας δώσει το φάρμακο που πρέπει.

BEΛONIΣMOΣ. Με τη χρήση ειδικών βελόνων -στα δάχτυλα του ποδιού, στα χέρια, στην πλάτη, στα αυτιά και στην κοιλιά -, που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας στον οργανισμό, ο βελονισμός υπόσχεται να σας απαλλάξει από τις αϋπνίες.
Πηγές: www.tovima.gr

Το καυσαέριο επιταχύνει το έμφραγμα.

Featured_image055

Ακόμη και έξι ώρες μετά από την εισπνοή καυσαερίου από τα αυτοκίνητα, είναι πιθανόν να πυροδοτηθεί ένα έμφραγμα, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα εκδηλωνόταν.
Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τους ρύπους των οχημάτων, έχει την ιδιότητα να επιταχύνει την εκδήλωση εμφράγματος και όχι να την προκαλεί.
Αφού περάσουν οι έξι ώρες, ο κίνδυνος φθίνει και τελικά υποχωρεί. Εν τούτοις, η επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη έκθεση σε καυσαέρια δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά και γενικότερα στην υγεία, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Κρίσναν Μπασκαράν από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό περίπου 80.000 ατόμων που είχαν εκδηλώσει έμφραγμα και τα συνέκριναν με στοιχεία για μόλυνση της ατμόσφαιρας και τις ώρες που εκδηλώθηκαν τα έμφρακτα.
Διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης συνδέονταν με την εκδήλωση εμφράγματος μέσα στις επόμενες έξι ώρες και στη συνέχεια ο κίνδυνος υποχωρούσε.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα καυσαέρια (κυρίως τα εκπεμπόμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου) κάνουν πιο «πυκνό» το αίμα και έτσι αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβωσης.
Γι' αυτό συστήνουν να αποφεύγει κανείς να βρίσκεται πολλή ώρα σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, ενώ η διαβίωση κοντά σε περιβάλλον με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων.
«Φαίνεται σαν η μόλυνση να επιταχύνει κατά λίγες ώρες ένα έμφραγμα που πιθανώς θα είχε συμβεί ούτως ή άλλως», είπε ο Δρ Μπασκαράν, ο οποίος όμως πρόσθεσε ότι «η χρόνια έκθεση σε μολυσμένη από τα καυσαέρια ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνη για την υγεία».

Πηγή : Web Only, www.tanea.gr

Monday, September 26, 2011

Οι «κολλητοί» μας, διώχνουν το στρες.

Featured_1695_dmask-teenagers-1

Εάν νιώθετε πιεσμένοι, καλό είναι να μιλήσετε στον καλύτερό σας φίλο. Μια νέα μελέτη δείχνει πως η παρουσία του μπορεί να ελαττώσει το στρες σας και να σας κάνει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα - όχι μόνο για ό,τι σας στρεσάρει, αλλά και για τον εαυτό σας.
«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι πως δεν αρκεί να μιλήσει κανείς σε οποιονδήποτε φίλο του – πρέπει να είναι ο καλύτερος», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράιαν Άνταμς, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε παιδιά, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ευρήματά της ισχύουν και για τους εφήβους και τους ενήλικες.
Για να διερευνήσουν την επίδραση της φιλίας, ο δρ Άνταμς και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 103 παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών να συμπληρώνουν καθημερινά, επί τέσσερις μέρες και πέντε φορές την ημέρα ένα ημερολόγιο, βαθμολογώντας πως ένιωθαν για ό,τι τους είχε συμβεί τα τελευταία 20 λεπτά, αλλά και για τον εαυτό τους.
Η βαθμολόγηση γινόταν σε μία κλίμακα από 1 (πολύ καλά) έως 7 (πάρα πολύ άσχημα).
Έγραφαν επίσης εάν την ώρα που συνέβαινε οτιδήποτε ήταν μόνα ή με τους γονείς, τα αδέλφια, τον καλύτερο φίλο τους (αγόρι ή κορίτσι), τους συμμαθητές, τον δάσκαλο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, οι ερευνητές τους έπαιρναν δείγματα σάλιου, για να μετρούν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.
Αποτέλεσμα: η παρουσία του «κολλητού» τους, περισσότερο απ’ ό,τι αυτή οποιουδήποτε άλλου, περιόριζε δραστικά τις σωματικές επιδράσεις των αρνητικών εμπειριών τους, με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερη κορτιζόλη. Ταυτοχρόνως, τα έκανε να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους.
Όταν κανένας φίλος τους δεν βρισκόταν δίπλα τους στη διάρκεια στρεσογόνων γεγονότων, τα επίπεδα της κορτιζόλης τους εκτοξεύονταν στα ύψη, ενώ η αυτοεκτίμησή τους καταποντιζόταν.
«Οι καλύτεροι φίλοι ενός παιδιού μπορούν να είναι προβληματικοί και να τους δημιουργούν προβλήματα, επειδή η κρίση τους δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη», σχολιάζει τα ευρήματα η ψυχολόγος δρ Κάρεν Μέιτζορς, από το Λονδίνο.
«Μπορούν όμως να είναι και εξαιρετικά θετικοί και υποστηρικτικοί. Οι φιλίες εξυπηρετούν πολύ σημαντικούς ρόλους από κοινωνικής, συναισθηματικής και νοητικής πλευράς, ενώ αποτελούν και πηγή ψυχαγωγίας και συντροφικότητας Προγενέστερες μελέτες λ.χ. έχουν δείξει πως όταν αλλάζει κανείς περιβάλλον – λ.χ. αλλάζει σχολείο ή γειτονιά – η παρουσία ενός φίλου στο νέο περιβάλλον διευκολύνει την προσαρμογή και την δημιουργία νέων γνωριμιών και φίλων».
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Developmental Psychology».

Πηγή : Web Only, www.iatronet.gr

Eλυσαν αίνιγμα του AIDS μέσω διαδικτυακού παζλ!

Featured_fold

Τη λύση στο «αίνιγμα» της σύνθεσης μιας πρωτεΐνης του ιού HIV που προκαλεί AIDS κατάφεραν να δώσουν φανατικοί των… διαδικτυακών παιχνιδιών και όχι οι επιστήμονες που την αναζητούσαν για περισσότερο από δέκα χρόνια. Μάλιστα, οι περισσότεροι παίκτες δεν είχαν καμία επαφή με οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο. 

Αρχικά οι επιστήμονες αποφάσισαν να διαθέσουν ένα εξειδικευμένο παζλ ως παιχνίδι στο Internet από τον δικτυακό τόπο http ://fold.it/. Οι παίκτες δέχθηκαν να συμμετάσχουν και θα έπρεπε, χωρίς χρονικό περιορισμό, να κατασκευάσουν μία συγκεκριμένη πρωτεϊνική δομή.

Για να επιλύσουν το παζλ δεν ήταν αναγκαίο να γνωρίζουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύει κάθε τμήμα της πρωτεΐνης, αλλά πώς αλληλεπιδρά με άλλα κομμάτια. Αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν να αντιμετωπίσουν τη σύνθεση ως μια τρισδιάστατη σπαζοκεφαλιά, η οποία γι' αυτούς ήταν κάτι άσχετο και αφηρημένο, αλλά στην πραγματικότητα αντιπροσώπευε σωματίδια που συνθέτουν αληθινούς βιολογικούς παράγοντες.

Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό, καθώς η χρήστρια με το ψευδώνυμο Μimi και η ομάδα της κατάφεραν να το επιλύσουν σε 10 ημέρες!
«Η νέα πρωτεΐνη που συνέθεσαν οι χρήστες του παιχνιδιού θα αποτελέσει τη δομή των μελλοντικών αντιρετροϊκών φαρμάκων που θα είναι αποτελεσματικά κατά του HIV/AIDS», υπογραμμίζει η επιστημονική επιθεώρηση «Nature Structural and Molecular Biology» το οποίο δημοσιεύει τη μελέτη.

Πηγή : ΤΑ ΝΕA, www.tanea.gr