Wednesday, February 26, 2014

Καστανό ρύζι: 10 οφέλη για την υγεία


Το καστανό ρύζι είναι η «ακατέργαστη» εκδοχή του κλασικού λευκού, που όμως χάρη στη διατήρηση του κέλυφούς του, καθίσταται ανώτερο σε θρεπτική αξία – είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, θειαμίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και κάλιο. Αποτελεί ακόμη εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή για εκείνους που πάσχουν από διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη.
Διαβάστε τα 10 οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση του καστανού ρυζιού, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής:
1. Είναι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο έχει την ιδιότητα να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αρθρίτιδας, καθώς και αντικαρκινική δράση.
2. Περιέχει μαγνήσιο. Μόλις μία κούπα καστανό ρύζι, αρκεί για να καλύψει το 80% της καθημερινής πρόσληψης σε μαγνήσιο, που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Το μαγνήσιο βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει τα λίπη, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του νευρικού και αναπαραγωγικού συστήματος.
3. Αποτελεί πηγή αυτοφυών ελαίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση των ομαλών επιπέδων της χοληστερόλης.
4. Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Οι ίνες, που περιέχει το καστανό ρύζι βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην διευκόλυνση της διαδικασίας πέψης. Το καστανό ρύζι είναι η ιδανική λύση για όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά, καθώς παρέχει θρεπτική και χαμηλή θερμιδική αξία, ενώ παράλληλα δίνει την αίσθηση του κορεσμού, κάτι που σημαίνει μικρότερες μερίδες.
5. Θεωρείται σχεδόν «ολικής άλεσης», αφού δεν έχει χάσει την «ακεραιότητά» του από την επεξεργασία. Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν αποδειχτεί, ότι μειώνουν σημαντικά τη δημιουργία αρτηριακής πλάκας, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αλλά και τα επίπεδα της υψηλής χοληστερόλης.
6. Είναι αντιοξειδωτική πηγή. Συνήθως, οι περισσότεροι συνδέουμε την αντιοξειδωτική δράση με τρόφιμα, όπως είναι οι φράουλες, τα μούρα και άλλα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, τα συστατικά του καστανού ρυζιού τού δίνουν επάξια μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές.
7. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τα τρόφιμα, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
8. «Σύμμαχος» κατά του διαβήτη. Το καστανό ρύζι συμβάλει στην ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι μία μοναδική διατροφική πηγή για όσους πάσχουν από διαβήτη. Έρευνες μάλιστα, έχουν δείξει, ότι όσοι καταναλώνουν μισή κούπα καστανό ρύζι σε καθημερινή βάση, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 60%.
9. Αποτελεί ιδανική τροφή για παιδιά, χάρη στην πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών και ινών, που περιέχουν.
10. Καταπολεμά την «καντιντίαση». Η φυσική πεπτικότητα του καστανού ρυζιού σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, μπορεί να βοηθήσει το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα να θεραπευτεί από ενδεχόμενη υπερανάπτυξη των μικροοργανισμών του ζυμομύκητα.
πηγή: nez.gr

No comments:

Post a Comment