Wednesday, January 29, 2014

Stevia: Γλυκιά απόλαυση χωρίς τύψεις



Πειραματικές καλλιέργειες υπάρχουν και στην χώρα μας σε εκτάσεις της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Οι πρώτοι έλεγχοι για την ασφάλεια της στέβια και των γλυκαντικών που προέρχονται από αυτή ξεκίνησαν στις αρχές του 1970 στην Ιαπωνία και σήμερα, οι Ιάπωνες, καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη χρήση του γλυκαντικού παγκοσμίως, με τη στέβια να κατέχει το 40% της ιαπωνικής αγοράς στον τομέα των γλυκαντικών υλών.
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες που την καθιστούν 60 – 80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της που εξάγεται με την μέθοδο της εκχύλισης, είναι 300 φορές πιο γλυκό. Αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του γλυκού στέβια αποδίδει την ίδια γλυκύτητα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Η ζάχαρη περιέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο σε αντίθεση με την στέβια, η οποία δεν περιέχει κανένα θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα από άτομα που τρώνε πολύ ζάχαρη, απ’ όσους προσέχουν το σωματικό τους βάρος και απ’ αυτούς που πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη των σακχάρων εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας π.χ. σακχαρώδης διαβήτης.
Η στέβια χρησιμοποιείται ευρέως σε ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, γλυκίσματα, διαιτητικά προιόντα και σε τρόφιμα για διαβητικούς. Πρέπει όμως τα διαβητικά άτομα να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους και μετά να προβούν στην χρήση της γιατί δεν είναι ακόμα διαδεδομένα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά που επιφέρει στον γλυκαιμικό έλεγχο. Επίσης δύσκολα αλλοιώνεται και δεν χάνει την γλυκύτητά της ακόμα και αν μαγειρεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει την θέση της ζάχαρης ακόμα και σε παρασκευές που χρειάζονται βράσιμο (π.χ. μαρμελάδες ή ψήσιμο).
Τα ακριβή οφέλη που προσφέρει η χρήσης της στην υγεία είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Υπάρχουν ισχυρισμοί περί αντιυπερτασιακής , καρδιοτονωτικής και αντιμικροβιακής δράσης. Ωστόσο τα μέταλλα και οι βιταμίνες που προσφέρει στον οργανισμό είναι αρκετά και σημαντικά όπως χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε αντίθεση με την ζάχαρη δεν προκαλεί τερηδόνα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι όταν καταναλώνεται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου βοηθάει στην απώλεια των περιττών κιλών αφού δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για μια ουσία που αδυνατίζει αν δεν προσέχετε την διατροφής σας.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει χαρακτηρίσει την στέβια ως ασφαλή ουσία ενώ τον Μάρτιο του 2010 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δηλώνει ότι δεν είναι καρκινογόνος, ούτε τοξική και δεν επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Είναι όμως σημαντικό ο καταναλωτής να εξακολουθήσει να διαβάζει την διατροφική ετικέτα των προϊόντων που περιέχουν στέβια και να τα συγκρίνει με τα κανονικά για να βεβαιώνεται ότι δεν περιέχουν επιπλέον λιπαρά ή επιπρόσθετα σάκχαρα.
Μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα καταστήματα που πωλούν βιολογικά προϊόντα ή από τα σούπερ μάρκετ. Προσθέστε την στον καφέ, στα αφεψήματα, στα γλυκά και στα φαγητά.
πηγή: health4you.gr

No comments:

Post a Comment