Wednesday, February 8, 2012

Εμφυτεύτηκε σε ασθενή σιαγόνα που δημιουργήθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Featured_3dprinter225

Στην πρώτη εγχείρηση του είδους της, εμφυτεύτηκε τεχνητό σαγόνι που δημιουργήθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή, σε 83 χρονη γυναίκα, από την Ολλανδία.
Το εμφύτευμα, από τιτάνιο, δημιουργήθηκε λαμβάνοντας αξονική τομογραφία από την κάτω σιαγόνα της γυναίκας και με την αντιγραφή της με τρισδιάστατο εκτυπωτή που απελευθερώνει σκόνη τιτανίου αντί για μελάνι. Ο εκτυπωτής ακολούθησε το σχήμα του οστού του σαγονιού, επίπεδο-επίπεδο, συγχωνεύοντας τη σκόνη τιτανίου στη θέση της με θερμότητα. Σε 2 ώρες το τρισδιάστατο αντίγραφο ήταν έτοιμο.
Ο μηχανικός ιατρικών εφαρμογών RubenWauthle, της εταιρίας Layerwise, δήλωσε ότι όταν έλαβαν το τρισδιάστατο ψηφιακό σχέδιο, χωρίστηκε αυτόματα σε δισδιάστατες στρώσεις και στη συνέχεια εστάλησαν οι διατομές στον εκτυπωτή.
Η γυναίκα υπέφερε από σοβαρή λοίμωξη στο σαγόνι, που καθιστούσε την εγχείρηση επανόρθωσης επικίνδυνη. Η δημιουργία του τεχνητού σαγονιού και η εγχείρηση για την εμφύτευσή του θεωρούνται σημαντικό βήμα για τη χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας στην ιατρική.
Ο καθηγητής Jules Poukens, από το Hasselt University στο Βέλγιο, δήλωσε ότι η τεχνολογία των υπολογιστών θα προκαλέσει αληθινή επανάσταση στον ιατρικό κόσμο. Γιατροί και μηχανικοί θα συνεργάζονται στον υπολογιστή που θα σχεδιάζει και στο χειρουργείο.
Μια μέρα μετά την εγχείρηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, η γυναίκα μπορούσε να κινήσει το σαγόνι της και να μιλήσει, ανακοίνωσε η Xilloc, η εταιρεία που ανέπτυξε το εμφύτευμα.
Πηγές: www.iatronet.gr

No comments:

Post a Comment